Avezzano - Italia
18.03.2011 -
Data semnării protocolului: 18 martie 2011, Avezzano, Italia
Aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Câmpulung Moldovenesc nr. 24 din 31 martie 2011
În centrul Italiei, între Alpi şi Sicilia, între Marea Mediterană şi Marea Adriatică, între Roma şi Pescara, în centrul Abruzzo-ului şi al judeţului Aquilla, se găseşte Avezzano, municipiul din Marsica.
Este un oraş cu 40.000 locuitori.
Are origini străvechi, dar adevărata dezvoltare a început aproximativ cu 130 ani în urmă, prin secarea lacului Fucino. Lacul Fucino era al treilea ca mărime în Italia, după lacul Di Garda şi lacul Maggiore.
Încă din timpul Imperiului Roman au existat propuneri pentru secarea lacului Fucino, în timpul împăraţilor Cezar şi Tiberiu, proiectul cel mai important aparţinând împăratului Claudiu. 30.000 de sclavi au lucrat timp de 11 ani pentru devierea lacului Fucino, lucrare ce a reuşit, dar pentru puţin timp, după care apele au revenit la loc.
În 1855, un principe, Allesandro Torlonia, a decis secarea lacului şi în 1876 lacul a fost în sfârşit secat, obţinându-se circa 15.000 ha de teren arabil.
Avezzano a crescut foarte rapid dublându-şi populaţia la 13.000 de locuitori la începutul anul 1915.
La data de 13 ianuarie 1915 în Avezzano s-a produs un cutremur puternic distrugând întregul oraş. A rămas o singură casă în picioare, au murit 11.000 de persoane iar în toată Marsica au fost 30.000 de morţi. Dar supravieţuitorii reuşiră să aducă la viaţă oraşul, reconstruind totul şi dezvoltând comerţul.
Între 1943-1944 câteva bombardamente devastatoare au distrus încă odată casele şi industria, bisericile şi monumentele. Şi de data aceasta, curajul şi abnegaţia avezzanezilor au realizat o a doua renaştere.
În 1951, după puternice tensiuni populare, o lege a statului a împărţit terenul lacului Fucino ţăranilor, şi de aici a pornit o nouă perioadă de dezvoltare şi de progres social.
Astăzi, Avezzano este centrul unei reţele stradale ce cuprinde autostrada A24 şi A25, drumurile naţionale care fac legătura între Platoul Rocilor şi Parcul Naţional Abruzzo. Avezzano reprezintă nodurile liniei feroviare Pescarra – Roma şi a reţelei de transport public, punând în mişcare sute de autobuze cu mii de călători.
În Avezzano se află un centru de catalogare a mărfurilor destinat să devină auto port de dimensiuni europene.
Avezzano are un nucleu industrial care se întinde pe 3 milioane de metri pătraţi, cu peste 60 de fabrici, în care îşi desfăşoară activitatea 4.500 de salariaţi.
Industria cea mai importantă este Micron, o multinaţională cu aproape 2.000 de angajaţi.
Sectorul care caracterizează economia avezzaneză şi marsicană este agricultura; se cultivă cartofi, cereale, verdeţuri, cu firme agro-industriale.
Foarte înfloritor este artizanatul, comerţul cu mii de activităţi şi de operatori care pun în mişcare o reţea economică, de un nivel foarte înalt.
Economia marsicană reprezintă 60-70% din cea a judeţului şi un număr mare de activităţi bancare şi financiare demonstrează acest fapt.
Emblema cea mai veche a oraşului Avezzano îl reprezintă castelul Orsini-Colonna restaurat de curând şi utilizat pentru concerte, spectacole şi întâlniri culturale.
Cel mai modern edificiu, teatrul Dei Marsi cu ale sale 800 de locuri, reprezintă o adevărată bijuterie în acest domeniu.
Avezzano are monumentele sale: Antonio Iatosito, Angelo Tirabassi, Alfredo Ipsi, Mario Pomilio.
Are o foarte bună ospitalitate hotelieră şi o foarte bună dotare sportivă.
Un oraş care nu s-a oprit niciodată, care priveşte mereu spre viitor!