© Ion Maftei
© MAL
© Primăria
© Concerte corale - Aniversarea a 40 de ani de activitate a Coralei Bărbătești ”BUCOVINA” Câmpulung Moldovenesc, 4-5 octombrie 2019
ACTUALITATE

Activități culturale - evenimente

Activități culturale - evenimente

OMUL CARE ȘTIA SĂ GRĂIASCĂ CU LEMNUL ...

Ne-a părăsit sculptorul Ion Maftei, un artist desăvârșit, om de mare omenie și prietenul tuturor.

Nu te săturai ascultându-l, când începea să-ţi povestească, în dulcele grai moldovenesc, despre studenţia sa, despre artă şi artişti, despre simpozioane şi tabere de creaţie sau despre munţi şi ascensiuni montane. Iubea oamenii, lemnul și muntele.

Ion Maftei s-a născut la Iași, la 17 iunie 1948 şi după absolvirea Facultăţii de Arte Plastice, s-a tras înspre munţii Bucovinei: la Straja, Frumosu, iar din 1976, în Câmpulung Moldovenesc, la poalele Rarăului. S-a atașat definitiv de Bucovina și atunci, când i s-a propus o catedră la Școala de Arte de la Iaşi, Ion a răspuns: că vine doar dacă-i aduce şi Rarăul pe malul Bahluiului.

A expus în ţară: la Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Botoşani, Iaşi, Cluj, Saturn, Bucureşti, Făgăraș, Rădăuţi, Sibiu și în alte multe localități. A expus în Franţa la Spania, Vittel, Nancy, Saint-Tropez etc.

În ultimul timp nu a mai expus, în schimb, a onorat invitaţiile la simpozioane, festivaluri şi tabere de creaţie din toate colţurile lumii: Franţa, Spania, Italia, Finlanda, Israel, Argentina, Suedia, Danemarca, Norvegia, etc., fiind împreună cu lucrările sale nişte veritabili ambasadori ai României în lume.

Ion Maftei se contopea cu natura materialelor pe care le prelucra, grăia cu lemnul și cu piatra, simțindu-le forma.

Printre alte sculpturi, a realizat sculptura în piatră a legendarului întemeitor al Câmpulungului Moldovenesc, Nițucă Hălăuceanu.

Recunoscându-i-se meritele de promovare a urbei noastre, în țară și peste hotare, i s-a acordat titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE A MUNICIPIULUI CÂMPULUNG MOLDOVENESC.

Drum lin printre stele, Maestre!

Ion Maftei, OM, profesor, artist plastic

17 iunie 1948 - 23 octombrie 2021

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi în aer liber

Sursa: www.facebook.com

ACCES RAPID

Opțiuni

Distribuie postarea sau revino la lista tuturor articolelor.